Balık burcu insanları 20 Şubat ve 20 Mart tarihleri arasında doğmuş olan kişilerdir. Astroloji, gökyüzü hareketlerini takip ederek, meteorolojik hareketleri ve kehanetleri tahmin etmek için zamanla gözlem ve birikimle oluşmuş ilimdir. İlk yazılı kanıtlarına Mezopotamya bölgesinde varlığını sürdürmüş olan Asur ve Babil uygarlıklarının yazıtlarından ulaşıyoruz. Mezopotamya’da araştırılan ve gözlemlenen bu göksel olaylarla kehanetler yapılması durumu, Eski Yunan’ı da etkilemiştir.
İnsanlar geceleri uzanarak yıldızları izlemişlerdir. Yıldızların ve gezegenlerin hareket durumuna göre hislerin ve günlük yaşamın nasıl değiştiğine dair tahminlerde bulunmuşlardır. Zamanın imparatorları ve kralları, devlet ile ilgili önemli kararlar alacakları zaman yıldızları ve gezegenleri izleyen astrologlara danışıp ona göre adım atarlardı. Dönemin kralları devletin nasıl yönetilmesi gerektiği hususunda fikirleri astrologlardan alırlardı. İlginç bir şekilde bu danışmalar hep işe yaramıştır. Mezopotamya gökbilimcileri, yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini incelerken geometriyi de kullanmaya başlamışlardır. Yunanlar ise mitolojiyi ve geometriyi, gökyüzü ile birleştirerek farklı yöntemler ve birikimler elde etmişlerdir.
Burçlar İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Çok eski zamanlarda yıldızların gözlemlenmesi ile ortaya çıktı. Zamanla daha da gelişti. Mezopotamya gökbilimcileri yıldız ve gezegenleri geometri ile birleştirdi ve çeşitli haritalar, çizimler elde ettiler. Yunanlar da mitolojik kavramlarla yorumlayarak bir tahmin sistemi üretmeyi başardılar. İ.Ö 6. yüzyılda Babiller sayesinde ortaya çıkmış olan astroloji, günümüze kadar çok fazla birikim ve deneyimle gelişmiştir ve hayatımıza adapte edilmiştir.
Burçlar Nasıl Ortaya Çıktı?
Burçlar gökyüzünde yer alan yıldızların ve takımyıldızlarının haritalarının çıkarılması ve incelenmesiyle ortaya çıkmıştır. Işık kaynağımız olan Güneş’in 12 takımyıldızının içinden geçtiği haritalanmıştır. Her takımyıldızının Antik Yunan’da bir hikayesi bulunmaktadır. Bu hikayelerle beraber astrolojinin masalsı ve büyüleyici kısmına hayran kalmamak elde değildir.
Balık Burcu Nasıl Ortaya Çıktı?
Balık burcunun simgesi balıklardır. Güzellik tanrıçası Afrodit ve oğlu Eros’un düşmanlardan kaçarken daha rahat kaçabilmeleri için balığa dönüşmüşlerdir. Athena bu muazzam olayı kimsenin unutmaması için belirlediği takımyıldızlarını temsil etmesi açısından balık sembolünü uygun görmüştür. Burçlar kuşağında ve su grupları burçları arasında sonuncu takımyıldızı balık burcu takımyıldızı grubudur. Balık burcunun burçlar kuşağında en sonda yer alan burç olması nedeniyle, yaşamın sonunu temsil ettiği bilinir. Yeniden doğumu, ölmenin aslında bir son olmadığının temsili gibidir. Sezgisel özelliklere sahip olmaları bu derin anlamında yatar.
Mitolojik Olarak Balık Burcu
Bir gün tanrılar ülkesi olan Olimpos’u, Typhon basmıştır. Olimpos’da yaşayan tüm tanrılar birer hayvana dönüşereK, Typhon’dan kaçmışlardır. Güzellikler tanrıçası olan Afrodit ve aşk tanrısı olan Eros, Typhon’dan kaçarken, Nil Irmağı’ndan daha rahat kaçabilmek için balığa dönüşmüşlerdir ve yüzerek kaçmayı başarmışlardır. Bu olayın unutulmaması için Athena, bir takımyıldızına balık burcu sembolü eklemiştir.
Burçlar Gerçek Mi?
Burçlar doğrudan kutsal kitaplarda geçmemiş olsa da dolaylı olarak gökyüzünün canlıların hayatlarıyla ilgili birçok bilgi barındırdığına dair cümleler geçmektedir. Bu nedenle birçok insan, astrolojinin gerçek olduğuna ve yaratıcının bize evren ve yaşam hakkında bazı ipuçları vermek istediği düşünülür.
Astrolojinin İslam’da Yeri Var mı?
Kuran’da gökyüzüne dair, yıldızlar, gezegenler ve hava olayları hakkında birçok cümleden bahsediliyor. Kuran’da, ‘buruc’ ifadesi dört yerde geçmiş olup, günümüzde kullandığımız ‘burç’ kelimesini ifade ettiği söylenmektedir.
Kuran’da Astrolojinin Varlığına İşaret Eden Ayetler
- Muhakkak Biz, ‘Dünya Göğü’nü, yıldızlarla donattık. (Saffat)
- O göklerde ve yerdekilerin tamamını, kendi tarafından sizin hizmetinize verdi. Bunda tefekkür eden bir kavim için ayetler ve ibretler vardır. (Casiye)
- Hakikaten biz, gökte burçlar yarattık ve temaşa edenler için süsledik. (Hicr)